Llicències d’obra, tot el que necessites saber

desembre 23, 2021

Voler fer reformes a casa és molt comú, amb el pas del temps els estils de decoració i les nostres necessitats a casa van canviant. Per això és habitual voler fer canvis, per exemple, després de la pandèmia de la Covid-19, hi ha hagut un increment en reformes a casa, si vols saber-ne més, no et perdis aquest post. 

A Immobiliària Espígul podem realitzar qualsevol tipus de reforma: paviments, rajoles, mobles, aixetes, llums, pintura, tendals, piscina, alarma, aerotèrmia… a Espígul ens encarreguem de tot.

En el post d’avui parlem sobre què és una llicència d’obres, quan s’ha de demanar i el tipus de llicències d’obra que hi ha.

Les llicències d’obra són un tràmit que es relitza a l’ajuntament. Concretament en el departament d’urbanisme. La llicència d’obres et faculta a executar obres menors o majors segons el seu grau de senzillesa o complexitat.

A Espanya, necessites demanar una llicència d’obres per a garantir tant la seguretat de totes les persones involucrades en elles, com el compliment de la normativa vigent. D’igual forma, és necessària per vetllar per la integritat de l’edifici en el qual es durà a terme la reforma o el projecte d’obra. 

És a dir, qualsevol intervenció que desitgis fer-li a la teva casa requereix un permís d’obra. La magnitud o l’abast d’aquesta obra determinarà el tipus de llicència d’obres a sol·licitar.


Tipus de llicències d’obra

Evidentment, no totes les obres són iguals, ni totes afecten d’igual manera a la seguretat d’un habitatge o un immoble. Hi ha dos tipus de llicències d’obra:

 1. Llicència d’obra major (també coneguda com a Llicència d’obres, Permís de construcció o Llicència urbanística)
 2. Llicència d’obra menor (també coneguda Comunicació prèvia d’obra menor).


Llicència d’obres major

Per demanar una llicència d’obra major has de presentar un projecte/memòria d’actuació, un pla i un pressupost. Es consideren obres majors:

 • Obres de nova planta.
 • Obres que suposen un canvi d’ús de l’immoble (per exemple, si convertim un local comercial en un habitatge o al revés).
 • Obres que afecten l’altura o volum d’un immoble (eliminar envans, unió mitjançant escales de pisos privats, etc.)
 • Obres que modifiquen l’estructura de l’edifici.
 • Obres que modifiquen els elements comuns dels edificis (tancaments en terrasses comunitàries, obres en garatges, etc.).
 • Obres relacionades amb la protecció sobre incendis.
 • Rehabilitacions.

Obres de llicència menor

Les obres de llicència menor són l’autorització per a poder dur a terme intervencions de petita envergadura. Es caracteritzen per la seva senzillesa tècnica o el seu preu reduït. Es tracta de reformes que no modifiquen l’estructura de l’immoble, encara que els permisos no posen límits en el que a l’àmbit d’actuació es refereix.

Si necessites fer una obra menor en el teu habitatge, hauràs de sol·licitar-ne una en els següents casos: 

 • La substitució de revestiments, tant en terra com en parets.
 • La instal·lació de tancaments en balcons, terrasses, etc.
 • La supressió d’elements que suposin barreres arquitectòniques.
 • El canvi de portes i finestres.
 • Les instal·lacions d’aire condicionat i calefacció.
 • Les instal·lacions de sanejaments, prospeccions, etc.

Què passa si faig una obra sense llicència?

La llicència és obligatòria quan fem una reforma o una rehabilitació. Si fas una obra sense llicència pots rebre una denúncia del teu ajuntament. La multa per fer una obra sense llicència pot anar dels 600€ als 6.000€, tot i que depèn de la legislació de cada municipi. Com a norma general, aquesta multa econòmica no serà inferior al 2% del valor de l’obra.

A Espígul som constructora i tenim la capacitat i l’experiència per realitzar petites reformes en una estança de casa teva com una promoció d’obra nova de pisos o cases. Hem realitzat nombrosos projectes d’obra nova a la província de Girona, des de blocs de pisos (habitatges plurifamiliars) fins a cases (habitatges unifamiliars) passant per xalets de luxe al PGA Catalunya Resort, sense oblidar les reformes i els projectes d’interiorisme.

Si estàs pensant en fer obres, contacta amb nosaltres a hola@espigul.com o bé truca’ns al 972 220 110 i explica’ns el teu projecte i les teves necessitats. Tot el nostre equip s’encarregarà de portar a terme el projecte d’una forma ràpida i fàcil perquè puguis tenir la llar que sempre has somiat. 

Segueix llegint

Veure-les totes
desembre 15, 2021

Homefullnes: El plaer d’arribar a casa

Homefullness. Segur que no l’has sentit mai en català ni castellà perquè no té traducció literal. Aquesta és la paraula que defineix la sensació de plaer al tornar a casa. És una paraula que l’escriptora i investigadora Tiffany Watt Smith recull en el seu llibre The book of human emotions. Segons l’autora, es tracta “d’una…

desembre 30, 2021

Adeu 2021. Hola, 2022.

Aquest any volem donar les gràcies al Gerard, a la Júlia i l’Ana, gràcies al Néstor, gràcies a la Francina, gràcies al Javi i la Mònica… moltíssimes gràcies a tots i a totes els que heu confiat en nosaltres: famílies, parelles, singles, inversors, estudiants… per buscar el que a partir d’ara serà la vostra nova…

Espígul