Com afecta la guerra Ucraïna-Rússia al sector immobiliari espanyol?

març 17, 2022

Conseqüències al mercat residencial espanyol

Els experts del sector perceben que les sancions econòmiques a Rússia amb què s’està intentant aïllar el país impactaran poc sobre el mercat global de les compravendes d’estrangers a Espanya. Els lloguers en determinades zones sí que es veuran afectats. Tot i això, altres especialistes reconeixen que en els mercats en què els russos inverteixen, com són les zones de costa de les Balears, el País Valencià i Andalusia, sí que es notarà la conjuntura de guerra a Rússia. L’impacte més gran de les sancions es veurà reflectit al mercat de lloguer de vacances i als pisos turístics d’aquestes àrees geogràfiques.

També hi ha la visió que la invasió a Ucraïna afectarà el sector espanyol de la construcció, ja que els preus del gas i el petroli s’han disparat, cosa que sens dubte elevarà la inflació i incrementarà el cost de la resta de matèries primeres (on l’augment de costos se situarà entre el 20% i el 25%). Moltes de les importacions que s’han fet des de Rússia són indispensables per a la construcció.

Alhora, la demanda interna d’habitatge es veurà afectada pel context internacional, però amb un efecte menor a l’esperat. La inflació passarà a ser estructural i els compradors d’habitatge més joves seran els principals afectats per la guerra a Ucraïna, ja que si els salaris creixen al ritme d’un 2% anual, els preus ho fan a un ritme més gran, cosa que comporta una pujada de les hipoteques i el lloguer dificultant l’accés a un habitatge.

El Consell General dels COAPI d’Espanya assegura que “les operacions continuen en marxa i les famílies espanyoles no han deixat de comprar, vendre o llogar pel conflicte entre Ucraïna i Rússia, de moment”. Tot i això, l’organisme adverteix que “sí es nota la influència de la guerra en el sector inversor, que de moment està a l’expectativa”. Tot i això, el mercat immobiliari a Espanya es manté estable i opera amb confiança en aquests moments.

El mercat immobiliari de luxe


Si per alguna cosa s’han caracteritzat els russos ha estat per les seves inversions milionàries al nostre país, especialment al sector de real estate d’alta gamma.

Dels 61.000 habitatges comprats per estrangers en el mateix període, els russos només representen el 2,1% i menor encara és el pes dels ucraïnesos. La majoria de les adquisicions per part de russos van anar a mans de ciutadans de poder adquisitiu mitjà-alt a la costa i com a segona residència. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, a tancament del 2020, a Espanya ja hi ha 82.000 ciutadans russos residents i 107.000 ucraïnesos més.

Quant a les zones preferides pels russos, cal distingir entre primeres i segones residències. Per a primers habitatges, el comprador rus tria zones prèmium a les grans ciutats (cases i àtics d’altes prestacions). La segona residència adquirida per ciutadans russos se situa en zones de costa, com la Costa Brava, la Costa del Sol i les Balears. Les propietats més cotitzades són les finques exclusives amb vista al mar, l’atribut més valorat.

Atès que el percentatge d’aquests compradors és molt baix respecte al total del mercat, els experts del sector immobiliari no creuen que hi hagi impacte negatiu, ja que estem en un lloc atractiu per a aquelles persones que no estan segures a Rússia o Ucraïna i que volen optar per establir-se aquí (on potser tenen els seus amics i familiars).

El comprador estranger

A conseqüència de la por i la incertesa, així com del bloqueig i les sancions econòmiques aplicades sobre Rússia, s’ha produït una caiguda brusca d’una part molt important de les transaccions engegades per russos i ucraïnesos. Totes aquestes polítiques dificulten a l’extrem el tràfic documental, personal i monetari d’aquestes dues nacions fins al nostre país. Des que va començar el conflicte, fa més d’una setmana, encara no s’ha tancat cap operació per russos a Espanya.

La guerra iniciada entre Rússia i Ucraïna tindrà una influència inevitable a l’economia espanyola i catalana i, per tant, també al seu mercat immobiliari. I és que la relació entre Catalunya i Rússia s’ha consolidat des de fa una dècada per l’alt interès dels compradors d’habitatge russos a la regió, especialment a Barcelona capital i les costes Brava i Daurada. Per això, el sector immobiliari català segueix amb especial atenció l’esdevenir del conflicte per poder avançar-se a l’impacte que es pugui produir al mercat.

Segueix llegint

Veure-les totes
març 10, 2022

Nova llei de l’habitatge 2022: Tot el que has de saber.

Què és la nova llei de l’habitatge? La nova Llei pel Dret a l’Habitatge defineix allò que considera com un habitatge digne i apropiat, és a dir, un immoble que estigui en condicions i amb les comoditats de ser habitat sense que això suposi un esforç econòmic inviable. Calia crear una nova normativa que aconseguís…

març 24, 2022

Com crear espais més lluminosos a casa teva?

Com il·luminar un lloc amb llum natural o fer l’espai més lluminós?  És probable que tingueu espais que ja tenen molta llum natural, però aquesta es pot potenciar. A continuació us presentem un seguit de consells per poder fer-ho: Distribució de l’espai: cal tenir en compte els mobles que hi ha a l’espai, com estan…

Espígul