Vendre una casa heretada

maig 30, 2024

com vendre una casa heretada

Heretar una casa sovint ve acompanyat d’una barreja d’emocions i desafiaments. A banda de la càrrega emocional que suposa, el procés de vendre una casa heretada pot semblar complex i aclaparador si no estàs familiaritzat amb els passos legals i administratius que cal seguir. Aquest post està pensat per ajudar-te a comprendre millor aquest procés i respondre algunes de les preguntes més comunes que podries tenir.

Com vendre una casa heretada?

Per saber com vendre una casa heretada, cal seguir diversos passos importants:

 1. Acceptació de l’herència: El primer pas és acceptar formalment l’herència davant notari. Això implica signar una escriptura d’acceptació d’herència.
  • Documents necessaris: Caldrà el certificat de defunció, el certificat d’últimes voluntats, el testament (si n’hi ha), les escriptures de la propietat i els documents d’identitat dels hereus.
 2. Pagament d’impostos: Després d’acceptar l’herència, s’han de pagar diversos impostos, com l’impost de successions i donacions i la plusvàlua municipal.
  • Impost de successions i donacions: Aquest impost es paga a la comunitat autònoma on residia el difunt, i la seva quantia depèn de la comunitat autònoma i de la relació de parentiu amb el difunt.
  • Plusvàlua municipal: Aquest és un impost municipal sobre l’increment del valor dels terrenys urbans i es paga a l’ajuntament on es troba la propietat.
 3. Inscripció al Registre de la Propietat: Un cop pagats els impostos, cal inscriure la propietat al teu nom en el Registre de la Propietat. Això és essencial per poder vendre la casa més endavant.
  • Documents necessaris: Necessitaràs l’escriptura d’acceptació d’herència i el justificant del pagament dels impostos.
 4. Valoració de la propietat: Abans de posar la casa a la venda, és una bona idea obtenir una valoració professional per establir un preu de mercat adequat.
  • Documents necessaris: Un informe de valoració fet per un taxador professional.
 5. Tramitació de la venda: Finalment, pots procedir a la venda de la casa. Això implica signar un contracte de compravenda i una escriptura pública davant notari.
  • Documents necessaris: Necessitaràs el contracte de compravenda, l’escriptura pública de venda, el certificat d’eficiència energètica, i una ITE (Inspecció Tècnica d’Edificis) si és necessària.

Quant de temps s’ha d’esperar per vendre un pis heretat?

Si et preguntes quant de temps s’ha d’esperar per vendre un pis heretat, has de saber que pot portar temps, depenent de diversos factors. Generalment, cal esperar fins que tots els tràmits legals i administratius estiguin en ordre. Això pot trigar uns quants mesos, ja que cal completar l’acceptació de l’herència, pagar els impostos i registrar la propietat al teu nom. Un cop aquests passos estan fets, no hi ha un termini mínim legal per vendre la casa. És aconsellable tenir tota la documentació en regla i estar preparat per qualsevol eventualitat que pugui sorgir durant el procés de venda.

Es pot vendre una casa heretada sense registrar?

No, no es pot vendre legalment una casa heretada sense registrar-la primer al teu nom. La inscripció al Registre de la Propietat és un pas crucial perquè la venda sigui vàlida i segura per al comprador. Aquest procés inclou presentar l’escriptura d’acceptació d’herència i el justificant del pagament dels impostos corresponents. Registrar la propietat garanteix que estigui legalment al teu nom, cosa que és essencial per formalitzar la venda de manera correcta i protegir els drets del comprador.

Puc vendre la meva part d’una casa heretada?

Quan heretes una propietat amb altres hereus, tens l’opció de vendre la teva part. Per tant, a la pregunta: “Puc vendre la meva part d’una casa heretada?” La resposta és sí. Pots oferir-la a un altre cohereu, cosa que pot ser més senzilla, ja que els altres hereus poden estar interessats a mantenir la propietat dins de la família. Si decideixes vendre la teva part a un tercer, has de tenir en compte que els altres cohereus tenen dret de tanteig i retracte, és a dir, tenen preferència a l’hora de comprar la teva part en les mateixes condicions ofertes a un tercer.

Assessorament per la teva casa heretada amb Espígul

Si cerques assessorament per vendre la teva casa heretada, a Espígul estem aquí per fer-te les coses més fàcils. T’acompanyem en tots els passos, des dels tràmits legals fins als aspectes administratius, amb l’objectiu de facilitar-te un procés exitós. Confia en nosaltres per una experiència sense complicacions. 

I si estàs a punt de vendre una propietat heretada, et recomanem consultar el nostre anterior post sobre quins impostos es paguen en vendre una casa.

Segueix llegint

Veure-les totes
ayudas para la compra de vivienda
maig 23, 2024

Ajudes per a la compra d’habitatge

Si estàs planejant adquirir una casa aquest any, és essencial que coneguis les ajudes per la compra d’habitatge disponibles actualment. En aquest article compartim amb tu tota la informació necessària perquè puguis adquirir l’habitatge dels teus somnis de manera accessible. Ajudes del govern per la compra d’habitatge Actualment, existeixen diverses iniciatives governamentals que tenen l’objectiu…

Què és la plusvàlua municipal i com calcular-la
juny 6, 2024

Què és la plusvàlua municipal i com calcular-la?

La plusvàlua municipal és un impost que afecta molts propietaris quan decideixen vendre, heretar o donar un immoble. Aquest impost grava l’increment de valor dels terrenys urbans des del moment en què es van adquirir fins al moment en què es transmeten. En aquest post, t’explicarem què és la plusvàlua municipal, quan s’ha de pagar…

Espígul