Nova llei de l’habitatge 2022: Tot el que has de saber.

març 10, 2022

Què és la nova llei de l’habitatge?

La nova Llei pel Dret a l’Habitatge defineix allò que considera com un habitatge digne i apropiat, és a dir, un immoble que estigui en condicions i amb les comoditats de ser habitat sense que això suposi un esforç econòmic inviable. Calia crear una nova normativa que aconseguís protegir els llogaters i facilitar l’habitatge a joves i famílies.

Amb l’objectiu que tot ciutadà tingui accés a una llar, la norma estableix una sèrie de mesures que us presentarem tot seguit.

Aspectes essencials de la nova llei d’habitatge 2022

La llei tracta i regula aspectes molt diferents, els més destacats són els següents:

Lloguers públics en noves promocions: Amb l’arribada d’aquesta nova llei, el Govern vol reservar el 30% dels habitatges destinats al parc públic descrits com a socials. A més, la meitat del percentatge ha de quedar destinat al lloguer social per facilitar l’accés a l’habitatge a les famílies vulnerables.

Avantatges fiscals per a petits propietaris: Els propietaris que tinguin menys de 10 habitatges en poder seu tenen la possibilitat de beneficiar-se de grans descomptes i incentius fiscals.

Les bonificacions que estableix la llei d’habitatge 2022 per fomentar la baixada del preu del lloguer són les següents:

– Bonificació del 50%: A tots els propietaris que lloguen el vostre habitatge.

– Bonificació del 70%: Si es lloga per primer cop joves d’entre 18 i 35 anys, o bé, si es tracta d’un nou contracte amb millores o rehabilitació.

– Bonificació del 90%: Si s’abaixa el preu del lloguer en àrees tensades, és a dir, aquelles que han experimentat un augment dels lloguers i, com a conseqüència, les llars pateixen una sobrecàrrega financera més gran en pagar-los.

Augment d’impostos a habitatges buits: Un dels objectius d’aquesta nova llei pretén fomentar el lloguer d’aquelles que faci buides més de dos anys i pertanyin a propietaris amb més de quatre habitatges al mateix municipi. En concret, si es compleixen aquests requisits pujaran a aquests habitatges els impostos i el recàrrec serà sobre l’IBI i de fins al 150%.

Bonificació d’ajuda per a lloguer jove: Un dels punts clau d’aquesta llei d’habitatge 2022 és l’ajuda del bo per al lloguer jove que té com a propòsit disminuir l’edat mitjana d’emancipació dels espanyols, que se situa a 29,8 anys.

Aquesta prestació beneficiarà els joves d’entre 18 i 35 anys que visquin de lloguer i que no superin els ingressos anuals de 23.725 euros, amb un abonament de 250 euros mensuals per un període màxim de dos anys.

Aquesta ajuda no la podran sol·licitar diverses persones que visquin al mateix immoble, però es podrà complementar amb altres prestacions destinades al pagament del lloguer.


Creació d’habitatges assequibles: L’habitatge assequible incentivat arriba amb la finalitat d’oferir l’oportunitat de comprar un habitatge a aquelles persones o famílies que no tenen accés a pagar els preus del mercat. La finalitat d’aquesta mesura és incrementar la quantitat d’immobles amb un preu més accessible i aconseguir promocionar la compravenda entre les persones amb rendes i ingressos més baixos. Tot això comptant amb els beneficis, fiscals i urbanístics, que tindran els propietaris.

Declaració de zona tensada: Limitació del preu dels lloguers a zones tensades. S’aplicarà a grans propietaris, els quals hauran d’adaptar els preus a l’índex de referència de la zona. Els ajuntaments tindran 18 mesos per establir aquests valors.

Principal objectiu: Incentivar el lloguer

Com has pogut observar, les novetats que s’han introduït se centren de manera especial en el lloguer.

Per tant, com a mode de resum, el que es pretén amb la nova llei de l’habitatge a Espanya és: fomentar el lloguer per aconseguir que tots els ciutadans tinguin accés a un habitatge, així com beneficiar propietaris a través de bonificacions amb l’objectiu que baixin el preu dels lloguers.

No obstant això, alguns professionals del sector no tenen tan clar que totes aquestes novetats siguin positives per al país… Però això ja es veurà.Més enllà del que suposen els canvis normatius, el mercat immobiliari segueix en moviment continu, així que aquest és un bon moment per a la compravenda d’habitatge i per al lloguer.

 

A Espígul, som professionals i experts en Immobiliària, t’acompanyarem de principi a fi tant si vols comprar o vendre un habitatge, com si el vols llogar. Contacta amb nosaltres per a més informació!

Segueix llegint

Veure-les totes
març 3, 2022

Vull fer la taxació del meu immoble, però què he de fer?

Quins són els mètodes de valoració? Hi ha dos valors principals segons l’objectiu:  Valor de mercat: El valor que un tercer està disposat a pagar mitjançant un contracte privat entre un venedor i un comprador.  Valor de la hipoteca: El valor que un professional assigna a una propietat mitjançant una taxació. Aquest pas és necessari…

març 17, 2022

Com afecta la guerra Ucraïna-Rússia al sector immobiliari espanyol?

Conseqüències al mercat residencial espanyol Els experts del sector perceben que les sancions econòmiques a Rússia amb què s’està intentant aïllar el país impactaran poc sobre el mercat global de les compravendes d’estrangers a Espanya. Els lloguers en determinades zones sí que es veuran afectats. Tot i això, altres especialistes reconeixen que en els mercats…

Espígul