Com pots combatre el canvi climàtic des de casa teva?

setembre 28, 2023

canvi climàtic

El canvi climàtic és un fenomen que cada vegada és més present i, donat que el seu impacte i conseqüències són cada vegada més notables, és necessari prendre mesures per pal·liar els seus efectes. Per això, per ajudar-te a combatre el canvi climàtic des de casa teva, et presentem els següents consells.

Quines mesures pots prendre per combatre el canvi climàtic des de casa teva?

Millora els hàbits de consum d’energia

El principal hàbit de consum que es pot millorar és el d’evitar el mode “standby” dels equips electrònics, com ara televisors i ordinadors, i electrodomèstics. Quan aquests estan en mode “standby”, també conegut com a mode repòs, suposen un consum diari del 70 %. Per això, et recomanem que en lloc de deixar els dispositius en “standby”, els apaguis directament perquè no consumeixen tanta energia.

El mateix passa amb els carregadors, ja que tendim a deixar-los endollats tot i no fer-ne ús. De fet, mentre continuen endollats consumeixen energia i és per això que s’han de desendollar quan no s’estiguin utilitzant.

També es recomana controlar la temperatura de la teva llar per no realitzar un consum excessiu de la calefacció a l’hivern, ni de l’aire condicionat a l’estiu. La temperatura recomanada és de 18 º a l’hivern amb la calefacció i 23 º a l’estiu amb l’aire condicionat.

Utilitza llums LED i equips amb una alta eficiència energètica

Es recomana utilitzar equips o electrodomèstics que tinguin una qualificació energètica A. No obstant això, aquests solen ser els més cars del mercat. Cal pensar amb la inversió a llarg termini, ja que aquests resulten rendibles al pas dels anys pel seu baix consum i durabilitat del producte.

Es tracta d’una inversió rendible perquè en el cas dels electrodomèstics i equips de qualificació energètica D o inferior, normalment consumeixen fins a un 80% més d’electricitat que un que tingui la qualificació energètica A.

La situació és similar amb les bombetes LED. Si comparem les bombetes LED amb les bombetes incandescents tradicionals, aquestes tenen una vida útil de 50.000 hores i generen un 2% de calor. Per tant, es recomana que canvies la teva instal·lació de llum per unes de tipus LED per obtenir una major eficiència energètica i estalvi en la teva factura elèctrica.

Pots contractar tarifes de llum sostenible

En el mercat elèctric, hi ha certes empreses que només comercialitzen energia d’origen verd i sostenible. Tingues en compte que aquestes tarifes només es poden contractar mitjançant el mercat lliure de la llum. Si estàs interessat a contractar energia verda, pots fer-ho a través d’aquests mitjans:

  • Companyia comercialitzadora: hi ha certes companyies que ofereixen energia verda, només has de mirar els seus catàlegs de tarifes.
  • Companyies comercialitzadores especialitzades en energies renovables: únicament comercialitzen energia d’origen verd i renovable.
  • Cooperatives d’energia renovable: si t’ inclines per aquesta opció, segurament hauràs de fer-te soci cooperativista per després poder contractar les tarifes.

Assegura’t que l’energia que reps sigui verda

L’electricitat de la Xarxa Elèctrica Espanyola es transporta a través de les mateixes línies de distribució, és a dir, l’energia verda i la que no ho és, van per la mateixa línia de distribució. Per això, l’energia nuclear i la d’origen fòssil es barregen amb la renovable i la verda.

En el cas que vulguis assegurar-te que l’energia que reps a casa teva sigui d’origen 100 % renovable i natural, pots fer-ho comprovant el Certificat de Garantia d’Origen. Aquest certificat especifica la quantitat concreta de kWh d’electricitat que provenen de les energies renovables.

On pots trobar el teu Certificat de Garantia d’Origen?

Aquest el emet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), a través del Sistema de Garantia d’Origen i Etiquetatge de l’Electricitat. Aquest certificat el facilita la teva companyia comercialitzadora a cada factura d’electricitat.

Recicla i suport al comerç local

Si recicles, realitzaràs un impacte directe i positiu en el medi ambient. Els residus orgànics que generis es poden transformar en adob per utilitzar-ho a la terra en la qual creixen les fruites i verdures.

Així com el plàstic, que es pot reutilitzar, per exemple, portant les teves pròpies bosses reutilitzables per fer la compra, o la roba a la qual se li dóna una segona vida. D’aquesta manera, es limita la cadena de consum i alhora, les emissions de CO₂.

D’altra banda, donant suport al comerç local, evites la cadena de distribució en la qual s’inclou el desplaçament de mercaderies que generen la petjada de carboni.

Segueix llegint

Veure-les totes
alarmes-seguretat-llar
octubre 5, 2023

Alarmes per la teva llar: la millor opció per la teva seguretat

La seguretat a la llar és un aspecte que no es pot passar per alt en cap classe d’habitatge. La nostra llar és un lloc on emmagatzemem les nostres pertinences més valuoses i plena d’experiències que fan que tingui un alt valor emocional. És per això que la instal·lació d’alarmes per a la llar s’ha…

Espígul