Com llogar un habitatge d’ús turístic legalment?

abril 28, 2022

Però abans de res, cal saber diferenciar entre un habitatge de lloguer turístic d’un lloguer de temporada. Així doncs:

Quines són les diferències entre un lloguer turístic (o vacacional) i un lloguer de temporada (o lloguer de llarga estada)?

Duració:

 • Lloguer vacacional o turístic: no pot superar els 31 dies.
 • Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: la duració va des dels 32 dies fins als 11 mesos.

Legislació:

 • Lloguer vacacional o turístic: segueix la normativa vigent en la comunitat autònoma on s’ubica l’habitatge. No tots els habitatges són aptes per aquest tipus de lloguer.
 • Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: es regeix per la Llei d’Arrendaments Urbans. Tots els habitatges són aptes per aquest tipus de lloguer. 

Finalitat:

 • Lloguer vacacional o turístic: finalitat turística.
 • Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: solen ser per motius laborals o per disposar d’una segona residència.

Serveis:

 • Lloguer vacacional o turístic: l’arrendatari sol oferir serveis complementaris (neteja, atenció al públic…).
 • Lloguer de temporada o lloguer de llarga estada: no solen oferir altres serveis.

  

Com llogar un habitatge d’ús turístic?

Si t’estàs plantejant llogar un habitatge d’ús turístic, has de tenir en compte que hauràs de:

 • Definir el règim d’arrendament.
 • Declarar els ingressos: informa’t bé, ja que cada comunitat autònoma té les seves condicions i regulacions sobre els lloguers turístics. 

Requisits bàsics que ha de complir:

 • Disposar de cèdula d’habitabilitat o llicència de primera ocupació.
 • Tenir l’immoble totalment moblat i amb tots els utensilis necessaris.
 • Facilitar un contacte.

Els allotjaments turístics s’han d’inscriure al Registre d’Habitatges Turístics. L’organisme té seus a cada comunitat autònoma i identifica i registra el tipus de lloguer.

Com declarar els ingressos en la declaració de la renda?

En un pis d’ús turístic (o vacacional) s’han d’incloure els beneficis que genera a l’IRPF o declarar l’IVA, depenent de si ets un particular o un professional (gestor o plataforma). Per a la segona opció, l’IVA pot anar des del 10% fins al 21%, depenent de la CA i de la naturalesa del lloguer. 

A Catalunya, per exemple, els propietaris tenen l’obligació de liquidar la taxa turística o Impost sobre les estances en establiments turístics (IEET). 

 

Es poden reduir les despeses associades a l’habitatge durant els mesos que ha estat llogat. En fer la declaració de la renda, es restaran les despeses d’aquest període als ingressos obtinguts i es tributarà pels ingressos conformes a les taules d’IRPF.

Si no regularitzes correctament l’habitatge o no declares els ingressos a Hisenda, pots rebre multes des dels 3.000 fins als 600.000 €, a més de la prohibició de no poder tornar a llogar l’habitatge amb aquest propòsit.

A Espígul disposem de moltes línies de negoci. Visita la nostra web i no dubtis en contactar amb nosaltres si tens qualsevol dubte!

Segueix llegint

Veure-les totes
abril 19, 2022

Com decorar la teva llar per aquesta primavera – estiu 2022

Més a prop de la natura Si aquest any vols redecorar casa teva perquè estigui a la darrera moda, has de buscar la inspiració a l’altra banda de les parets. És el moment perfecte per incorporar plantes, sobretot durant la primavera, ja que es troben en la seva major esplendor. D’aquesta manera aconseguim també proporcionar…

maig 5, 2022

Què és el coliving, com funciona i quins són els requisits?

Així doncs, com funciona el coliving? El coliving o lloguer compartit, va néixer a San Francisco a la dècada dels 2000, quan molts joves professionals van arribar a Silicon Valley i no trobaven un lloc adequat on viure. Es considera una extensió o evolució del coworking en el mercat de l’habitatge.  El coliving es tracta…

Espígul