Quins impostos es paguen en vendre una casa?

maig 9, 2024

qué impuestos se pagan en vender una casa

En el moment de vendre una propietat, és fonamental tenir clares quines són les despeses a les quals s’haurà de fer front i estar-ne preparat econòmicament. Una gran part d’aquesta despesa sol anar destinada al pagament d’impostos, el que fa disminuir l’import net que s’obté de l’operació. És per això que, a l’article d’avui, aprofundim en quins impostos es paguen en vendre una casa.

Despeses de la venda d’un habitatge

Abans de posar a la venda la casa i començar a pensar en els impostos que s’han de pagar, un dels primers passos és reunir tota la documentació necessària. En aquesta fase, és molt probable que ja hagis de fer front a alguna despesa. Per exemple, sol ser habitual haver de sol·licitar o renovar el certificat d’eficiència energètica, la cèdula d’habitabilitat o la nota simple. Per això, et recomanem consultar el nostre anterior article sobre la documentació necessària per vendre el teu habitatge

Un cop hagis reunit tota aquesta informació, serà el moment de pensar en els impostos. És molt important estar al corrent de tot el que s’ha de pagar i fer-ho en els períodes establerts. En cas contrari, pots haver de fer front a multes i sancions molt elevades.

Impostos sobre la venda d’un habitatge

Una de les preguntes més freqüents entre els propietaris sol ser quant s’ha de pagar a Hisenda per la venda d’una casa. D’entrada, cal destacar que els impostos que es paguen i que detallarem a continuació són orientatius. Les condicions poden variar depenent de la regió a la qual es troba la propietat i de cada cas en particular. Per això, el més recomanable per a obtenir una idea clara és contactar amb un professional.

  • Plusvàlua Municipal: És un impost local que es basa en l’increment de valor del terreny on està situada la propietat durant el temps que ha estat en possessió del venedor. Es tracta d’un element clau en la fiscalitat de les transmissions de propietats immobiliàries i s’ha de pagar dins els trenta dies hàbils posteriors a la venda. La base imposable de la plusvàlua municipal es calcula tenint en compte diversos factors, com el valor cadastral del terreny, el nombre d’anys que el venedor ha estat en possessió de la propietat o el coeficient d’increment de valor del sol que estableix l’ajuntament. Cal destacar que si es ven un immoble per un preu igual o inferior al seu valor d’adquisició, no s’ha de pagar plusvàlua municipal.
  • Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF): En el cas que la propietat s’hagi venut per un preu major al què es va pagar en el moment de la compra i s’hagi obtingut un guany patrimonial, es pot aplicar l’IRPF sobre la plusvàlua generada amb la venda. Aquests ingressos obtinguts s’han de presentar a la declaració de la renda de l’any següent a la venda de l’immoble, però és interessant tenir en compte que existeixen certes excepcions. 
  • Impost sobre Béns Immobles (IBI): Finalment, tot i que no és un impost associat específicament amb la venda de la propietat, l’IBI és un impost anual que pot prorratejar-se entre el comprador i el venedor en funció de la data de la venda.

Necessites assessorament per a la venda del teu habitatge? 

Tal com hem esmentat a l’inici de l’article, és important tenir en compte que els impostos que es paguen en vendre una casa poden variar segons la comunitat autònoma o el país de residència. És per això que el més recomanable, abans de prendre la decisió de vendre una casa, és contactar amb un gestor o advocat immobiliari que et pugui assessorar sobre totes les despeses associades. 
Un cop hagis estat informat de tot el que implica fiscalment la venda, és el moment de contactar amb l’agència immobiliària que s’encarregarà de gestionar l’operació. A Espígul, tenim més de 36 anys d’experiència al sector immobiliari. Compta amb nosaltres per fer la taxació més adequada per al teu immoble i per trobar el comprador ideal dins de la nostra cartera d’interessats. Estarem al teu costat i et guiarem en cada pas del procés. No dubtis a contactar-nos!

Segueix llegint

Veure-les totes
qué tener en cuenta antes de comprar una segunda vivienda
maig 2, 2024

Què tenir en compte en comprar un segon habitatge?

Adquirir un segon habitatge és un objectiu que moltes persones consideren, sigui per gaudir-lo durant les vacances o per destinar-lo al lloguer. A continuació, abordarem totes les qüestions relacionades amb els aspectes importants a tenir en compte en comprar un segon habitatge. Què és un segon habitatge? Un segon habitatge consisteix en una segona residència…

como decorar una casa con poco dinero
maig 16, 2024

Com decorar una casa amb pocs diners?

Si estàs cansat i avorrit de la decoració de la teva llar i estàs buscant com decorar una casa amb pocs diners, no et perdis aquestes idees de decoració perfectes per donar-li un aire renovat al teu habitatge sense que afecti significativament la teva butxaca! Decorar la teva casa amb poc pressupost Decorar la teva…

Espígul