Què és l’arquitectura sostenible?

gener 26, 2023

Concretament al nostre sector, l’immobiliari i el de la construcció, s’ha arribat a desenvolupar un nou concepte: la “arquitectura sostenible”, el qual s’ha convertit en una de les tendències arquitectòniques de creixement més ràpid avui dia.

L’objectiu d’aquest post és explicar-vos en profunditat quin és el seu significat, el seu objectiu i les característiques principals.

  • Què és l’arquitectura sostenible

L’arquitectura sostenible és aquella que té en compte l’impacte que tindrà una determinada edificació durant tot el seu cicle de vida, des de la seva construcció, passant pel seu ús i enderrocament final.

Considereu els recursos que utilitzareu, els consums d’aigua i energia dels mateixos usuaris i finalment, què passarà amb els residus que generarà l’edifici en el moment que s’enderroqui.

  • Quin és el seu objectiu

El seu principal objectiu és reduir aquests impactes ambientals i assumir criteris d’implementació de l’eficiència energètica disseny i construcció. Tot això sense oblidar els principis de confortabilitat i salut de les persones que habiten aquests edificis.

Relaciona de forma harmònica les aplicacions tecnològiques, els aspectes funcionals i estètics, així com la vinculació amb l’entorn natural o urbà per assolir hàbitats que responguin a les necessitats humanes en condicions saludables, sostenibles i integradores.

A més, cal destacar que tota aquesta activitat ha de complir amb la legislació vigent, en aquest cas, el Codi tècnic de l’edificació (CTE), Reial Decret 314/2006, en què es fixen els requisits mínims de condicions acústiques, estructurals i tèrmiques, tant dels materials com de les instal·lacions que hauran de tenir els edificis.

  • Característiques principals

Tot i que ja hem comentat de què es tracta l’arquitectura sostenible i els seus aspectes més rellevants, posarem el focus en diverses de les característiques principals.

1. Té en compte el seu cicle de vida

Cada edifici té el seu propi cicle de vida. Es projecta, es construeix, s’enderroca. L’arquitectura sostenible planeja cada construcció de manera que sap quins recursos necessita al seu inici i quins recursos i residus deixarà al final, quan aquest s’enderroqui.

2. És una arquitectura híbrida

L’arquitectura sostenible cerca una relació d’harmonia entre les noves tecnologies, l’estètica i l’entorn natural.

D’aquesta manera, busca aplicar les últimes novetats i tendències del sector tecnològic i de la construcció en un projecte que respecti la natura i el mateix paisatge urbà, combinant aquestes dues idees.

3. Està integrada a la natura

Buscant conservar al màxim possible el paisatge, ens trobem amb edificis verds, que compten amb jardins verticals, entre altres elements.

Aquesta idea d’incloure la vegetació respon, alhora, a una altra necessitat de l’ésser humà: bloquejar la radiació solar.

4. Compte amb un espai eficient

Una altra de les claus de l’arquitectura sostenible és l’eficiència de l’espai. Una de les tècniques més utilitzades és construir amb un sistema de sòl eficient i reduint l’alçada general de l’edifici.

Els sistemes de sòl faciliten l’accés a l’energia i les comunicacions i redueixen la necessitat que hi hagi un espai més gran cap al sostre. El resultat: un edifici més baix del que s’espera normalment.

5. Importància de la llum natural

A la recerca d’una eficiència més gran també en l’estalvi d’energia, des de l’arquitectura sostenible es planeja l’edifici perquè compti amb la màxima llum natural. Un disseny basat en llum natural evitarà l’excés de consum elèctric.

6. Reducció de residus

La reducció de residus és una idea que s’aplica durant la construcció i el cicle de vida de l’edifici. És important que aquest aspecte estigui ben planificat per minimitzar al màxim l’impacte ambiental de la construcció. En aquest sentit, l’arquitectura sostenible persegueix la idea dels materials reutilitzables i reconfigurables.

“Per mi, un exemple meravellós d’arquitectura sostenible és la Alhambra de Granada“, afirma Beatriz Inglés Gosálbez, directora del màster ‘online’ d’Arquitectura Sostenible i Bioconstrucción de la Universitat Europea.

Al·ludeix als murs, “que juguen amb la inèrcia tèrmica”, als patis, a l’aigua que refresca, a les ventilacions creuades… I evita la temptació de pensar que l’arquitectura sostenible és un invent modern.

A Espígul estem compromesos amb el medi ambient i volem ser una part activa al procés evolutiu de l’arquitectura sostenible. A la nostra pàgina web (https://www.espigul.com/es) podràs saber més sobre les nostres construccions, no dubtis a visitar-nos.

Segueix llegint

Veure-les totes
gener 19, 2023

7 consells per aconseguir que la visita del teu immoble sigui un èxit

Garantir una visita reeixida ha de ser una prioritat en el dia a dia de l’agent immobiliari, malgrat que de vegades no sigui del tot senzill de realitzar. És per això que des d’Espígul t’oferim 7 consells perquè les visites a un immoble siguin tot un èxit. Mostrar i donar una bona imatge Com s’ha…

febrer 2, 2023

Les claus per teletreballar còmodament en un espai reduït

Treballar des de casa forma part d’una nova realitat. De fet, podem dir que vivim en un nou món on el teletreball s’ha implantat de forma rutinària i oficial a les nostres vides; no és una situació temporal sinó una manera de vida. Aquesta situació pot ser un luxe, però també pot arribar a ser…

Espígul